Βιογραφία Wilhelm Reich

Η βιογραφία που ακολουθεί, είναι βασισμένη στη βιογραφία που δημοσιεύτηκε από το Μουσείο Βίλχελμ Ράιχ - Wilhelm Reich Infant Trust στο Όργονον.

 

reich labcoat 01

 

"Ξέρω πολύ καλά ότι το ανθρώπινο είδος γνώριζε την ύπαρξη μιας παγκόσμιας ενέργειας σχετιζόμενης με τη ζωή εδώ και πολλά χρόνια. Ωστόσο, το κύριο έργο της φυσικής επιστήμης συνίσταται στο να κάνει αυτή την ενέργεια χρησιμοποιήσιμη. Αυτή είναι η μοναδική διαφορά ανάμεσα στη δική μου δουλειά και όλη τη προηγούμενη γνώση."
Wilhelm Reich, Archives of the Orgone Institute

 

Το 1930, ο Wilhelm Reich M.D. - ένας Αυστριακός ψυχίατρος, ψυχαναλυτής και επιστήμονας - ανακάλυψε μια ισχυρή, νέα βιολογική ενέργεια και τις επόμενες δύο δεκαετίες αφιέρωσε τη ζωή του στη διερεύνηση των νόμων και των ιδιοτήτων της. Ο Reich απέδειξε την ύπαρξη αυτής της ενέργειας στο ανθρώπινο σώμα, επαλήθευσε την παρουσία της στην ατμόσφαιρα, ανέπτυξε όργανα για να την παρατηρεί και να τη συλλέγει και την εκμεταλλεύτηκε για διάφορους σκοπούς από τη θεραπεία του καρκίνου, μέχρι τη κινητική ενέργεια και τα πειράματα με τον καιρό.

 

Ο Reich ονόμασε την ανακάλυψή του "οργόνη". Αλλά, δυστυχώς, ήταν μια ανακάλυψη για την οποία ο κόσμος δεν ήταν έτοιμος.

 

Τα πρώτα χρόνια της ζωής του (1897 - 1918)

Ο Reich, ο Freud και η λίμπιντο (1918 – 1934)

Βιο-ηλεκτρικά πειράματα, βιόντα και η ανακάλυψη της οργόνης (1934 – 1939)

Τα πρώτα χρόνια του Reich στην Αμερική (1939 – 1947)

Ο συσσωρευτής οργόνης (1940)

Reich και Rangeley, Maine (1940)

Οι συσσωρευτές και η ιατρική οργονοθεραπεία

Orgonon - ένα μόνιμο σπίτι για το έργο του Reich

Η εκστρατεία της FDA ενάντια στον Reich (1947 – 1957)

Ο Reich και ο νεφοδιαλυτής

Τα ασφαλιστικά μέτρα και το τέλος

 

 

 

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ (1897 - 1918)

"Γεννήθηκα σ' ένα μικρό χωριό, πρωτότοκος γιός ευκατάστατων γονιών".
Wilhelm Reich, Passion of Youth

 

youth

 

Ο Wilhelm Reich γεννήθηκε στις 24 Μάρτη του 1897 στη Galicia, το ανατολικότερο τμήμα της Αυστρο-Ουγγρικής Αυτοκρατορίας, σημερινή Ουκρανία. Μεγάλωσε στη Bukovina σε μια μεγάλη φάρμα που διεύθυνε ο πατέρας του. Η πρώτη του γλώσσα ήταν τα Γερμανικά και μέχρι το 1938 ήταν Αυστριακός πολίτης.

 

Σύμφωνα με τη "The Bibliography of Orgonomy" - που γράφηκε στο Orgonon το 1953 υπό την επίβλεψή του - το "ενδιαφέρον του για τη βιολογία και τις φυσικές επιστήμες διεγέρθηκε νωρίς από τη ζωή του στη φάρμα, κοντά στη γεωργία, τη κτηνοτροφία και την αναπαραγωγή των ζώων... Από 8 έως και 12 ετών είχε τη δική του συλλογή και το δικό του εργαστήριο αναπαραγωγής πεταλούδων, εντόμων και φυτών υπό την καθοδήγηση ενός ιδιωτικού δασκάλου. Οι φυσικές λειτουργίες της ζωής, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής λειτουργίας, του ήταν οικία από τότε που θυμάται τον εαυτό του και αυτό ίσως καθόρισε την ισχυρή του προδιάθεση σαν βιοψυχίατρος προς τα βιολογικά θεμέλια της συναισθηματικής ζωής του ανθρώπου, όπως και τις βιοφυσικές ανακαλύψεις του στα πεδία της ιατρικής, της βιολογίας και της εκπαίδευσης."

 

Μέχρι τα 13 του χρόνια, ο Reich εκπαιδεύτηκε στο σπίτι από δασκάλους. Η μητέρα του, στην οποία ήταν αφοσιωμένος, αυτοκτόνησε το 1910, αφού ο πατέρας του ανακάλυψη ότι είχε μια σύντομη σχέση με έναν από τους δασκάλους του. Ο πατέρας του πέθανε 4 χρόνια αργότερα από φυματίωση, αφήνοντας τον 17χρονο Reich να διευθύνει τις εργασίες στη φάρμα χωρίς να διακόψει τις σπουδές που παρακολουθούσε στο Γερμανικό λύκειο.

 

Τον ίδιο χρόνο, το 1914, ξέσπασε ο 1ος παγκόσμιος πόλεμος. Σύντομα τα Ρώσικα στρατεύματα σάρωσαν τη Bukovina. Ο Reich μόλις και μετά βίας κατάφερε να γλιτώσει και στάλθηκε στη Ρωσία σαν αιχμάλωτος, παρατώντας το σπίτι του. Αργότερα έγραψε: "Δεν ξαναείδα ούτε τον τόπο μου ούτε τα κτήματά μου ξανά. Από ένα καλοπερασμένο παρελθόν, δεν έμεινε τίποτα." (Passion of Youth). Κατατάχθηκε στον Αυστριακό στρατό το 1915, υπηρέτησε σαν υπολοχαγός από το 1916 μέχρι το 1918 και βρέθηκε τρεις φορές στο Ιταλικό μέτωπο, γνωρίζοντας αυτό που ονόμασε "η μηχανή του πολέμου."

 

Το 1918 ο πόλεμος επιτέλους τελείωσε. Η Γερμανία και η Αυστρία ηττήθηκαν, η Αυστρο-Ουγγρική Αυτοκρατορία διαμελίστηκε και η Bukovina έγινε τμήμα της Ρουμανίας. Μόνος, άστεγος και πνευματικά πεινασμένος μετά από 4 χρόνια πολέμου, ο Reich μπήκε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βιέννης.

 

Ο REICH, Ο FREUD ΚΑΙ Η ΛΙΜΠΙΝΤΟ (1918 - 1934)

 

"Η σεξουαλική ενέργεια είναι αυτή που κυβερνά τη δομή των ανθρωπίνων σκέψεων και συναισθημάτων."
Wilhelm Reich, The Sexual Revolution

 

freud

 

Σαν βετεράνος πολέμου, του επιτράπηκε να ολοκληρώσει τα έξι χρόνια μαθημάτων σε 4 και πέρασε τα 18 Rigorosa σε 18 ιατρικά αντικείμενα με "άριστα" σε όλα τα προ-ιατρικά αντικείμενα. Συνέχισε τις σπουδές του και πήρε το M.D. του τον Ιούλη του 1922.

 

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων του χρόνων στην ιατρική σχολή, ο Reich έκανε διπλωματική εργασία στην Εσωτερική Ιατρική της Πανεπιστημιακής Κλινικής Ortner και Chvostek του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Βιέννης. Συνέχισε την μεταπτυχιακή του εκπαίδευση στην νευροψυχιατρική για δύο χρόνια (1922-24) στην Νευρολογική και Ψυχιατρική Πανεπιστημιακή Κλινική υπό τον Καθηγητή Wagner-Jauregg (που θα κερδίσει το Βραβείο Νόμπελ Ιατρικής το 1927). Ο Reich εργάστηκε επίσης για έναν χρόνο στην πτέρυγα ψυχικά διαταραγμένων υπό τον Paul Schilder. Επιπλέον μεταπτυχιακές σπουδές περιλάμβαναν φοίτηση στην πολυκλινική εργασία της ύπνωσης και σεξουαλικής θεραπείας στην ίδια Πανεπιστημιακή Κλινική και ειδικά μαθήματα και διαλέξεις βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης.

 

Μεγαλύτερη σημασία έχει ωστόσο, ότι ενώ βρισκόταν ακόμη στην ιατρική σχολή ο Reich έγινε μέλος της Ψυχαναλυτικής Εταιρίας της Βιέννης τον Οκτώβρη του 1920. Ως προπτυχιακός φοιτητής αναγνώρισε τη σημαντικότητα της σεξουαλικότητας, κάτι που τον οδήγησε στο έργο του Sigmund Freud, τον πατέρα της ψυχανάλυσης. Η ψυχανάλυση ήταν ένας νέος επιστημονικός κλάδος που προέκυψε από της τρομακτική οξυδέρκεια του Freud σχετικά με τις αιτίες των ψυχικών ασθενειών. Ο Reich σύντομα έγινε ένας από τους πιο δραστήριους νεαρούς μέλη του εσωτερικού κύκλου του Freud, και έχαιρε εκτιμήσεως ως ένας από τους πιο ελπιδοφόρους μαθητές του.

 

Ξεκίνησε την προσωπική του ψυχαναλυτική και ψυχιατρική πρακτική το 1922. Ήταν ο πρώτος κλινικός βοηθός στη Ψυχαναλυτική Πολυκλινική του Freud στη Βιέννη (υπό την επίβλεψη του Dr. Edward Hitschmann) από την ίδρυσή της το 1922 μέχρι το 1928, Αναπληρωτής Διευθυντής της Πολυκλινικής το 1928-1930 και Διευθυντής του Σεμιναρίου για την Ψυχαναλυτική Θεραπεία στο ίδιο ίδρυμα. Σαν μέλος του διδακτικού προσωπικού του Ψυχαναλυτικού Ινστιτούτου της Βιέννης (1924-1930), έδωσε διαλέξεις πάνω σε κλινικά αντικείμενα και βιο-ψυχιατρική θεωρία. Διεξήγαγε έρευνα πάνω στις κοινωνικές αιτίες της νεύρωσης στην Πολυκλινική από το 1924, και σε συμβουλευτικά κέντρα ψυχικής υγιεινής σε διάφορες περιοχές της Βιέννης (Sozialistiche Gesellschaft feur Sexualberatung und Sexualforschung), κέντρα που ιδρύθηκαν και ηγήθηκαν από τον ίδιο μεταξύ 1928 και 1930. Η ευρεία κλινική εργασία και έρευνα του Reich τον οδήγησε τελικά σε σύγκρουση με τον Freud.

 

Ο Freud είχε ανακαλύψει ότι οι νευρώσεις προκαλούνται από τη σύγκρουση μεταξύ των φυσικών σεξουαλικών ενστίκτων και της κοινωνικής άρνησης και ματαίωσης αυτών των ενστίκτων. Είχε υποθέσει επίσης την ύπαρξη μιας βιολογικής σεξουαλικής ενέργειας στο σώμα. Την ονόμασε "libido", και την περιέγραψε σαν "κάτι το οποίο είναι ικανό να αυξηθεί και να μειωθεί, να μετατοπιστεί (μετατεθεί) και να εκφορτιστεί, και το οποίο εκτείνει τον εαυτό του στην ανάμνηση μιας ιδέας σαν μια ηλεκτρική φόρτιση στην επιφάνεια του σώματος."

 

Αλλά καθώς τα χρόνια περνούσαν, ο Freud και οι μαθητές του μετρίασαν πολύ αυτή την έννοια, υποβιβάζοντας τη libido σε κάτι λίγο περισσότερο από μια ψυχολογική ενέργεια ή ιδέα. Από το 1925, ο Freud είχε συμπεράνει ότι "η θεωρία της libido μπορεί συνεπώς να χρησιμοποιείται προς το παρόν μόνο ως εικασία."

 

annieEL28

 

Η κλινική δουλειά του Reich τον έπεισε για το αντίθετο. Αφιέρωσε τον εαυτό του στην υπόθεση της τεχνικής σε μια προσπάθεια να ξεπεράσει τους περιορισμούς της ψυχανάλυσης στην θεραπεία των νευρώσεων. Έτσι παρατήρησε ότι η σεξουαλική ενέργεια είναι κάτι περισσότερο από μια ιδέα, και ότι η σεξουαλική ικανοποίηση, στην πραγματικότητα, ανακουφίζει τα νευρωτικά συμπτώματα. Ανακάλυψε ότι η λειτουργία του οργασμού είναι να διατηρεί μια ενεργειακή ισορροπία, εκφορτίζοντας την περίσσεια της βιολογικής ενέργειας που δημιουργείται φυσιολογικά στο σώμα. Αν αυτή η λειτουργία εκφόρτισης διαταραχθεί - όπως αποδείχτηκε ότι συνέβαινε σε όλους τους ασθενείς - αυτή η ενέργεια συνεχίζει να συγκεντρώνεται χωρίς επαρκή αποδέσμευση-εκφόρτιση, λιμνάζει και τροφοδοτεί νευρωτικές διαταραχές. Ο Reich ανακάλυψε επίσης ότι στις ψυχικές διαταραχές, αυτή η βιολογική ενέργεια δεν δεσμεύεται μόνο σε συμπτώματα, αλλά πιο σημαντικό, στην προσωπική χαρακτηρολογική και μυϊκή δυσκαμψία - αυτό που ονόμασε "θωράκιση".

 

Η θεωρία του οργασμού του Reich τον απομάκρυνε από τους συναδέλφους του, γιατί αποκάλυπτε ότι η libido ήταν μια πραγματική φυσική ενέργεια η οποία πιθανόν μπορούσε να μετρηθεί ποσοτικά. Η κλινική δουλειά του τον οδήγησε επίσης στο να αναπτύξει νέες θεραπευτικές τεχνικές για να απομακρύνει την θωράκιση του χαρακτήρα και των μυών των ασθενών και να επιτρέψει την κυκλοφορία και εκφόρτιση αυτής της βιοενέργειας να πετύχει αυτό που ονόμασε "οργασμική ικανότητα", την ικανότητα για πλήρη εκφόρτιση της σεξουαλικής διέγερσης στο γεννετήσιο αγκάλιασμα. Αλλά η ευρύτατα διαδεδομένη ύπαρξη της σεξουαλικής μιζέριας έσπρωξε τον Reich να συμπεράνει ότι η λύση στο πρόβλημα της νεύρωσης δεν ήταν η θεραπεία αλλά η πρόληψη. "Πρέπει να ανανεώσεις ολόκληρο τον τρόπο σκέψης σου" έλεγε ο Reich, "ώστε να μην σκέφτεσαι από την πλευρά του κράτους και του πολιτισμού, αλλά από την πλευρά των ανθρωπίνων αναγκών και από τι υποφέρουν. Στη συνέχεια ρυθμίζεις τους κοινωνικούς σου θεσμούς ανάλογα." (Reich Speaks of Freud)

 

Ο Freud από την άλλη πλευρά, υποστήριζε ότι ο πολιτισμός έχει τα πρωτεία, ότι τα σεξουαλικά ένστικτα πρέπει να προσαρμόζονται στην υπάρχουσα κοινωνική δομή. Αυτές οι αντικρουόμενες απόψεις θα οδηγήσουν σε μια αναπόφευκτη διακοπή των σχέσεων του Reich και του Freud.

 

Ο Reich επίσης αφιέρωσε πολύ από τον χρόνο και τα χρήματά του για να εκπαιδεύσει τους ανθρώπους της εργατικής τάξης σχετικά με τον σημαντικό ρόλο της σεξουαλικότητας στις ζωές τους. "Είχα έξι κλινικές στη Βιέννη όπου οι άνθρωποι έρχονταν και έπαιρναν συμβουλές μία ή δύο φορές την εβδομάδα... Στόχος ήταν η παροχή ιατρικής και εκπαιδευτικής βοήθειας." (Reich Speaks of Freud) Εργάστηκε μέσα στο Σοσιαλιστικό και Κομμουνιστικό κόμμα της Βιέννης και αργότερα στο Βερολίνο, προσεγγίζοντας τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό ανθρώπων, ώστε να συμβάλει στην σεξουαλική εκπαίδευση, τον έλεγχο των γεννήσεων και την αντισύλληψη, το δικαίωμα του διαζυγίου και την καλύτερη στέγαση. Ο Reich θυμόταν ότι στο Βερολίνο ήταν περίπου 50.000 άνθρωποι στην οργάνωσή του (Sex-Pol) τον πρώτο χρόνο.

 

Ο Reich ήταν επίσης πολύ ειλικρινής σχετικά με το ανήσυχο πολιτικό κλίμα της Γερμανίας. Αντίθετα με τα περισσότερα μέλη της Ψυχαναλυτικής Εταιρίας του Βερολίνου, αντιτάχθηκε ανοιχτά στην άνοδο του Ναζιστικού κόμματος. Αλλά οι δραστηριότητές του είχαν ακριβό αντίτιμο. Το 1933 καταγγέλθηκε από το Κομμουνιστικό Κόμμα, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη Γερμανία όταν ο Χίτλερ ανέβηκε στην εξουσία και εκδιώχθηκε από την Διεθνή Ψυχαναλυτική Εταιρία το 1934. Ο Reich ονόμασε αυτά τα γεγονότα "καταστροφές που απειλούσαν την προσωπική, επαγγελματική και κοινωνική μου ύπαρξη."

 

 

ΒΙΟ-ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ, ΒΙΟΝΤΑ ΚΑΙ Η ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΟΡΓΟΝΗΣ (1934 - 1939)

 

"Η ανακάλυψη της οργόνης έγινε μέσω της συνεπούς και λεπτομερούς μελέτης των ενεργειακών λειτουργιών, πρώτα στον ψυχικό τομέα και αργότερα στον τομέα των βιολογικών λειτουργιών."
Wilhelm Reich, Ether, God and Devil

 

elsa34

 

Ο Reich ταξίδεψε στην Σκανδιναβία όπου, παρά τις αδιάκοπες γραφειοκρατικές παρεμβάσεις, σχεδίαζε να συνεχίσει τις έρευνές του. Στο Όσλο, ενώ συνέχιζε να διδάσκει και να αναπτύσσει θεραπευτικές τεχνικές, ο Reich ανέλαβε μια σειρά εργαστηριακών πειραμάτων για να αποδείξει την ύπαρξη μια βιολογικής ενέργειας εκφραζόμενης στα συναισθήματα.

 

oslo37

 

Χρησιμοποιώντας ανθρώπινα υποκείμενα, ο Reich μπόρεσε να δείξει μια φόρτιση στην επιδερμίδα, απευθείας σχετιζόμενη με τα αισθήματα της ηδονής και του άγχους. Αυτή η φόρτιση αυξανόταν όταν το υποκείμενο ένιωθε ηδονή και μειωνόταν κατά τη διάρκεια αισθημάτων δυσαρέσκειας. Από αυτά, συμπέρανε ότι η ηδονή είναι η κίνηση της βιολογικής ενέργειας προς την περιφέρεια του οργανισμού, ενώ το άγχος είναι η κίνηση αυτής της ενέργειας προς το κέντρο. Αρχικά δέχτηκε ότι η βιολογική διέγερση του ζωντανού οργανισμού ίσως είναι ηλεκτρικής φύσης, αλλά τα αποτελέσματα αυτών των πειραμάτων υποδείκνυαν κάτι άλλο. Για παράδειγμα, η βιολογική ενέργεια που μελετήθηκε από τον Reich, κινείται πολύ πιο αργά από την ηλεκτρομαγνητική ενέργεια. Ο Reich αναρωτήθηκε αν παρόμοιες ενεργειακές διαδικασίες υπάρχουν σε πιο βασικές μορφές ζωής.

 

Αυτό τον οδήγησε να διεξάγει εργαστηριακά πειράματα στα οποία χρησιμοποίησε φωτογραφικά εξαρτήματα προσαρμοσμένα σε μικροσκόπια μεγέθυνσης άνω των x3000 για να καταγράψει την ανάπτυξη πρωτοζώων. Κατά τη διάρκεια αυτών των πειραμάτων ο Reich ανακάλυψε ότι κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, αποστειρωμένα και μη αποστειρωμένα υλικά - χορτάρι, αίμα, άμμος, ξυλάνθρακας και τρόφιμα - αποσυντίθενται σε παλλόμενες κύστες που συχνά παρουσιάζουν ένα γαλαζωπό χρώμα. Ο Reich παρατήρησε εσωτερική κίνηση σε αυτές τις κύστεις, ένδειξη ενεργειακής λειτουργίας. Αποκάλεσε αυτές τις κύστες "βιόντα", από την Ελληνική λέξη για τη ζωή "βίο".

 

Οι έρευνες του Reich άφησαν επίσης να φανεί ότι συγκεκριμένα βιόντα δείχνουν φαινόμενα μιας ισχυρής ακτινοβολίας, και ότι αυτά τα βιόντα μπορούν να σκοτώσουν βακτήρια και καρκινικά κύτταρα. Αυτή η ακτινοβολία επιβεβαίωνε την ύπαρξη μιας ενέργειας η οποία δεν υπακούει σε κανέναν από τους γνωστούς νόμους του ηλεκτρισμού ή του μαγνητισμού. Αποκάλεσε αυτή την ενέργεια "οργόνη", επειδή η ανακάλυψή της αναπτύχθηκε από την διερεύνηση της λειτουργίας του οργασμού και επειδή αυτή η ενέργεια μπορούσε να φορτίσει οργανικά υλικά. Όταν ο Reich δημοσίευσε τις ανακαλύψεις του, η επιστημονική και η ψυχιατρική κοινότητα απάντησε με μια άγρια και πολύχρονη επίθεση στον Νορβηγικό τύπο.

 

Αφυπνισμένος από αυτή την επίθεση και από το αναπόφευκτο ενός δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, ο Reich άρχισε να κοιτάζει προς την Αμερική για το μελλοντικό σπίτι του έργου του. Ο Theodore Wolfe, M.D. - εκπρόσωπος της Αμερικάνικης ψυχοσωματικής ιατρικής που είχε έρθει στο Όσλο για να σπουδάσει με τον Reich - συνετέλεσε στο να τακτοποιηθεί η μετανάστευση του Reich. Όταν ο Reich προσκλήθηκε να διδάξει στη Νέα Σχολή για Κοινωνική Έρευνα στη Νέα Υόρκη, το State Department του έδωσε τελικά visa το καλοκαίρι του 1939. Στις 19 Αυγούστου, ο Reich ξεκίνησε για την Αμερική με το τελευταίο πλοίο που άφησε τη Νορβηγία πριν το ξέσπασμα του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου.

 

 

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ REICH ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ (1939 - 1947)

 

"Δεν υπάρχει αμφιβολία για την ύπαρξη μιας ενέργειας που κατέχει μια εξαιρετικά υψηλή βιολογική δραστηριότητα. Μένει μόνο να ανακαλυφθεί ποια είναι η φύση της και πως μπορεί να μετρηθεί."
Wilhelm Reich, The Cancer Biopathy

 

wr44

 

Ο Reich εγκαταστάθηκε στην περιοχή Forest Hills της Νέας Υόρκης· δίδαξε στη Νέα Σχολή Κοινωνικής Έρευνας στο Μανχάταν ("Διαμόρφωση του Χαρακτήρα: Βιολογικές και Κοινωνικές Όψεις" και "Κλινικά Προβλήματα στην Ψυχοσωματική Ιατρική"), ξεκίνησε να εκδίδει τα βιβλία του στα Αγγλικά, εκπαίδευσε Αμερικάνους γιατρούς στις θεραπευτικές του τεχνικές και συνέχισε τις έρευνές του για την οργόνη. Αυτή η έρευνα περιελάμβανε:

 

 • θεραπεία ποντικών με καρκίνο χρησιμοποιώντας ενέσεις βιόντων

 • ανάπτυξη ορού-εμβολίου για τον καρκίνο από καλλιέργειες βιόντων

 • εύρεση ενός τρόπου να απομονωθεί και να συλλεχθεί η οργόνη από τα βιόντα ώστε να μελετηθούν οι λειτουργίες της και να γίνει πιο χρησιμοποιήσιμη.

Και καθώς η ακτινοβολία της οργόνης από τα βιόντα έμοιαζε να διαπερνά όλα τα υλικά, ο Reich συνεχώς αντιμετώπιζε ερωτήματα σχετικά με την προέλευση αυτής της ενέργειας. Από που προερχόταν η οργόνη;

 

Ο Συσσωρευτής Οργόνης (1940)

 

Orgoneaccumulator

 

Για να απομονώσει και να συλλέξει οργόνη από καλλιέργειες βιόντων, ο Reich στηρίχτηκε στα αποτελέσματα πολλών εργαστηριακών πειραμάτων. Αυτά τα πειράματα έδειχναν ότι οργανικά ή μη-μεταλλικά υλικά - όπως το βαμβάκι, το μαλλί ή το πλαστικό - ελκύουν, απορροφούν και συγκρατούν την ενέργεια. Μεταλλικά υλικά - όπως το ατσάλι και ο σίδηρος - ελκύουν την ενέργεια και γρήγορα την ανακλούν και προς τις δύο κατευθύνσεις. Βασισμένος σε αυτά τα ευρήματα, ο Reich κατασκεύασε μικρά κουτιά με εναλλάξ επίπεδα οργανικών και μεταλλικών υλικών, με τα εσωτερικά τοιχώματα επενδυμένα με μέταλλο. Κοιτώντας δια μέσου μιας ειδικά σχεδιασμένης συσκευής μέσα στην εσωτερική επιφάνεια κάθε κουτιού, κάποιος μπορούσε να παρατηρήσει την ακτινοβολία της οργόνης από τα βιόντα που ήταν κλεισμένα μέσα. Αυτοί οι "συσσωρευτές οργόνης" φανέρωσαν επίσης ένα απροσδόκητο φαινόμενο: η οργονική ακτινοβολία εμφανιζόταν κλεισμένη μέσα ακόμη και χωρίς την παρουσία των καλλιεργειών βιόντων.

 

Ο Reich τώρα αντιμετώπιζε την τρομακτική πιθανότητα να έχει ανακαλύψει μια βιολογική ενέργεια που έμοιαζε να βρίσκεται παντού, ενώ ακόμη μελετούσε το περίπλοκο ζήτημα της προέλευσης της οργόνης. Στο Maine, θα εύρισκε σύντομα την απάντηση.

 

Reich και Rangeley, Maine (1940)

 

orgono46

 

Το καλοκαίρι του 1940, κατά τη διάρκεια ενός κατασκηνωτικού ταξιδιού στη New England, ο Reich ανακάλυψε την όμορφη περιοχή Rangeley Lakes. Ενώ έμενε σε μια μικρή καμπίνα στη λίμνη Mooselookmeguntic (την μεγαλύτερη από τις Λίμνες Rangeley), οι παρατηρήσεις του Reich στο νυχτερινό ουρανό επιβεβαίωσαν την ύπαρξη της οργόνης στην ατμόσφαιρα. Αυτή η ανακάλυψη της ατμοσφαιρικής οργόνης ήταν ένα τεράστιο βήμα μπροστά για την έρευνά του. Και με τη χαμηλή της υγρασία και τον καθαρό αέρα, συνειδητοποίησε ότι η περιοχή Rangeley παρείχε ένα ιδανικό περιβάλλον για την εργασία του. (Αντίθετα, ο καλοκαιρινός καιρός στη Νέα Υόρκη έκανε δύσκολη τη διεξαγωγή των πειραμάτων του.) Αργότερα τον ίδιο χρόνο, ο Reich αγόρασε μια καλύβα στη Λίμνη Mooselookmeguntic όπου επέστρεφε τα καλοκαίρια για να συνεχίσει τα πειράματά του.

 

Οι Συσσωρευτές και η Ιατρική Οργονοθεραπεία

 

label

 

Εν το μεταξύ, πίσω στη Νέα Υόρκη, ο συσσωρευτής γρήγορα έγινε ένα όλο και περισσότερο κεφαλαιώδες εργαλείο για την έρευνα του Reich. Τα οργανικά στρώματα του συσσωρευτή ελκύουν την ατμοσφαιρική ενέργεια η οποία κατευθύνεται προς τα μέσα από τα μεταλλικά στρώματα. Όση ενέργεια ανακλώνταν προς τα έξω από τα μεταλλικά στρώματα απορροφούνταν αμέσως από τα οργανικά υλικά, ελκυόμενη πίσω στο μέταλλο και κατευθυνόμενη προς το εσωτερικό του κουτιού. Το αποτέλεσμα ήταν μια μεγαλύτερη συγκέντρωση οργόνης μέσα στο κουτί. Όσο περισσότερα τα στρώματα τόσο μεγαλύτερη η συγκέντρωση.

 

Αυτή η συσσώρευση της ενέργειας μπορούσε να επιβεβαιωθεί με αρκετούς τρόπους. Για παράδειγμα, μια σταθερή διαφορά θερμοκρασίας υπήρχε μεταξύ του αέρα πάνω από το κουτί και τον περιβάλλοντα αέρα, αντιφάσκοντας με τον Δεύτερο Νόμο της Θερμοδυναμικής. Υπήρχε επίσης πιο αργός ρυθμός εκφόρτισης του ηλεκτροσκόπιου στην υψηλότερη συγκέντρωση οργόνης μέσα στον συσσωρευτή απ' ότι επιδεικνυόταν από ένα ηλεκτροσκόπιο έξω από αυτό.

 

Ο συσσωρευτής τώρα επέτρεψε στον Reich να ελέγξει το αποτέλεσμα της ακτινοβολίας της οργόνης σε ποντίκια με καρκίνο χωρίς να καταφύγει στις ενέσεις βιόντων, απλά τοποθετώντας τα ποντίκια μέσα στο μεταλλικό επίστρωμα. Επειδή τα αποτελέσματά του με τα καρκινικά ποντίκια ήταν πολύ υποσχόμενα, ο Reich αποφάσισε να ελέγξει την επίδραση της ακτινοβολίας της οργόνης στους ανθρώπους. Κατασκεύασε συσσωρευτές αρκετά μεγάλους για να μπορεί να κάτσει ένας άνθρωπος και το 1941 ξεκίνησε τις πειραματικές του θεραπείες με καρκινοπαθείς ασθενείς.

 

Ήταν όλοι τους στο τελευταίο στάδιο. Ο Reich δεν υποσχέθηκε ίαση ούτε χρέωσε χρήματα, όπως φαίνεται από την υπεύθυνη δήλωση που έπρεπε να υπογράψουν οι ασθενείς και/ή οι οικογένειές τους:

 

"Μετά του παρόντος δηλώνω ότι ήρθα να δω τον Dr. Wilhelm Reich για πιθανή βοήθεια στην περίπτωση του ____ που υποφέρει από καρκίνο. Ήρθα επειδή μου είπαν για τα πειράματα που έχει κάνει ο Dr. Reich σε ποντίκια και ανθρώπους με καρκίνο. Ο Dr. Reich δεν μου υποσχέθηκε ίαση, δεν μου χρέωσε χρήματα και μου είπε ότι μόνο τους λίγους τελευταίους μήνες δοκιμάζει την ακτινοβολία της οργόνης σε ανθρώπους που υποφέρουν από καρκίνο. Θάνατος ή αποστήματα μπορεί να προκύψουν ως συνέπεια της αρρώστιας. Είπα στον Dr. Reich ότι οι γιατροί εγκατέλειψαν την περίπτωση του ____ ως ανίατη. Ο θάνατος ή τα αποστήματα που μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια των πειραμάτων δεν θα είναι εξαιτίας της θεραπείας." (The Cancer Biopathy)

 

Για μια χρονική περίοδο, οι ασθενείς έδειχναν σαφή βελτίωση: ανακούφιση από τον πόνο, πιο υγιή κατάσταση αίματος, αύξηση βάρους, συρρίκνωση και εξάλειψη των όγκων. Παρά τα θετικά αυτά αποτελέσματα, οι ασθενείς πέθαιναν, ενισχύοντας την πεποίθηση του Reich ότι ο καρκίνος είναι μια βιοενεργειακή συστολή ακολουθούμενη από συναισθηματική-συγκινησιακή παραίτηση, και ότι οι όγκοι από μόνοι τους δεν είναι η ασθένεια, αλλά μόνο μια τοπική εκδήλωση μιας βαθύτερης συστημικής διαταραχής. Για μια ακόμη φορά ή προσοχή του στράφηκε στην πρόληψη.

 

Orgonon - Ένα μόνιμο σπίτι για το έργο του Reich

 

orgono46a

 

Το Νοέμβρη του 1942, αγόρασε μια παλιά φάρμα λίγα μίλια από τη καλύβα του στο Maine. Το κτήμα των 160 acres αγρών, δασών και λόφων στις άκρες συνόρευαν με μια μικρή λίμνη γνωστή ως Dodge Pond, και διέθετε γοητευτική θέα προς όλες τις κατευθύνσεις. Ο Reich ονόμασε το κτήμα "Orgonon", και το οραματίστηκε σαν ένα μόνιμο σπίτι για την εργασία του.

 

Το 1945 ένα Φοιτητικό Εργαστήριο στήθηκε στο Orgonon. Τρία χρόνια αργότερα ξεκίνησε η κατασκευή του Παρατηρητηρίου της Οργόνης το οποίο περιελάμβανε επιπλέον εργαστηριακές εγκαταστάσεις, τη βιβλιοθήκη και τις μελέτες του Reich και υπαίθρια παρατηρητήρια για παρατήρηση και μελέτη φαινομένων της ατμοσφαιρικής οργόνης. Οι πόροι για αυτά τα κτίσματα και τις έρευνες του Reich προήλθαν εξ' ολοκλήρου από το προσωπικό του εισόδημα σαν γιατρός και καθηγητής και από δάνεια και συνεισφορές φοιτητών.

 

reich microscope 01

 

Το 1947, λιγότερο από 8 χρόνια στην Αμερική, η εργασία του Reich προσέλκυε αξιοπρόσεκτο ενδιαφέρον καθώς η έρευνα της οργόνης επεκτεινόταν σε νέες περιοχές της ψυχιατρικής, της ιατρικής και της βιοφυσικής. Ένα από τα αξιοσημείωτα νέα επιτεύγματα στο Orgonon ήταν η ανακάλυψη μιας κινητικής ενέργειας στην ατμοσφαιρική οργόνη, μια επιστημονική καινοτομία που θα μπορούσε να έχει τεράστιες πρακτικές συνέπειες.

 

reich05

Καθώς το Orgonon συνέχιζε να αναπτύσσεται, το όνειρο του Reich για ένα σπίτι για την εργασία του γινόταν αργά αργά πραγματικότητα. Δυστυχώς, ήταν ένα όνειρο που δεν θα εκπληρωνόταν.

 

 

Η ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΗΣ FDA ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ REICH (1947 - 1957)

 

"Όσο μεγαλύτερη επιτυχία έχω, τόσο πιο πολύ αισθάνομαι ότι βρίσκομαι σε θανάσιμο κίνδυνο... Μπορούν να με χτυπήσουν οπουδήποτε και οποτεδήποτε."
Wilhelm Reich, σελίδες ημερολογίου (14 Ιούνη 1947), American Odyssey

 

liberat

 

Το 1947 ένα άρθρο με τίτλο "Η περίεργη περίπτωση του Wilhelm Reich" εμφανίστηκε στο περιοδικό New Republic. Γραμμένο από τον ανεξάρτητο συντάκτη Mildred Edie Brady, ήταν γεμάτο με διαστρεβλώσεις και υπονοούμενα σχετικά με τις σεξουαλικές θεωρίες και την οργονική έρευνα του Reich. Η πιο εμπρηστική αξίωση του Brady ήταν ότι ο Reich κατασκεύαζε συσσωρευτές οργόνης "τους οποίους νοίκιαζε σε ασθενείς που πιθανών αντλούσαν οργαστική ικανότητα από αυτούς."

 

Αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο Reich ήταν δημόσιος κίνδυνος, ο Brady κάλεσε τις ιατρικές αρχές να αναλάβουν δράση εναντίον του. Δύο μήνες αργότερα, το άρθρο έπεσε στην αντίληψη της Food and Drug Administration. Το αποτέλεσμα ήταν μια δεκάχρονη εκστρατεία σχεδιασμένη από την FDA για να καταστρέψει την εργασία του Reich. Η FDA εστίασε στον συσσωρευτή οργόνης που ο Reich και οι γιατροί του χρησιμοποιούσαν πειραματικά με ασθενείς. Πεπεισμένοι ότι ο συσσωρευτής ήταν ψευδώς προωθούμενος σαν μια σεξουαλική και ιατρική συσκευή, οι πράκτορες της FDA έπαιρναν για χρόνια συνεντεύξεις από συνεργάτες του Reich, γιατρούς, φοιτητές και ασθενείς, ψάχνοντας για δυσαρεστημένους χρήστες. Δεν βρήκαν ούτε έναν.

 

Ενώ η έρευνα της FDA συνεχιζόταν, ο Reich συνέχιζε επίσης την εργασία του.

 

Ο Reich και ο νεφοδιαλυτής

 

reich-cloudbusting

 

Ο Reich συνέχισε να αναπτύσσει νέους τρόπους για να κάνει ορατή, μετρήσιμη και τιθασευμένη την ατμοσφαιρική οργόνη. Ο νεφοδιαλυτής, για παράδειγμα, ήταν ένα πειραματικό όργανο που μπορούσε να επηρεάσει τη διάταξη του καιρού τροποποιώντας τη συγκέντρωση της οργόνης στην ατμόσφαιρα. Περιλαμβάνει ένα σύνολο κούφιων μεταλλικών σωλήνων και καλωδίων μέσα σε νερό, δημιουργώντας ένα οργονοενεργειακό σύστημα ισχυρότερο απ' αυτό της περιβάλλουσας ατμόσφαιρας. Το νερό ελκύει ισχυρά και απορροφά οργόνη, τραβώντας την ατμοσφαιρική οργόνη μέσω των σωλήνων. Αυτή η κίνηση της οργόνης από ένα χαμηλότερο σε ένα ψηλότερο ενεργειακό σύστημα χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία και τη διάλυση νεφώσεων.

 

Ο Reich χρησιμοποίησε τον νεφοδιαλυτή για τη διεξαγωγή πολλών πειραμάτων που περικλείουν αυτό που ονόμασε "Μηχανική Κοσμικής Οργόνης" (C.OR.E.). Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα συνέβει το 1953. Κατά τη διάρκεια μιας μακράς ξηρασίας που απειλούσε τη σοδειά από blueberry του Maine, αρκετοί αγρότες προσφέρθηκαν να πληρώσουν τον Reich αν μπορούσε να φέρει βροχή στην ξεραμένη περιοχή. Το μετεωρολογικό γραφείο δεν πρόβλεπε βροχή για αρκετές μέρες όταν ο Reich ξεκίνησε τη λειτουργία του νεφοδιαλυτή. Δέκα ώρες αργότερα, μια ψιλή βροχή άρχισε να πέφτει. Για τις επόμενες λίγες μέρες, σχεδόν δύο inches είχαν πέσει. Η σοδειά σώθηκε και σε άρθρα τοπικών εφημερίδων οι αγρότες επαινούσαν τον Reich.

 

Τα ασφαλιστικά μέτρα και το τέλος

 

reich06

 

Τον Φεβρουάριο του 1954, η FDA κατέθεσε αγωγή ασφαλιστικών μέτρων ενάντια στον Reich στο Ομοσπονδιακό Δικαστυήριο του Portland, στο Maine. Η αγωγή υποστήριζε ότι η οργόνη δεν υπήρχε και ζητούσε από το Δικαστήριο να απαγορεύσει την αποστολή συσσωρευτών στο εσωτερικό εμπόριο και να απαγορεύσει τα έργα του Reich που είχαν εκδοθεί.

 

Μετά από αρκετή σκέψη και συζήτηση του θέματος, ο Reich απάντησε με μια μακροσκελή επιστολή στον Δικαστή John Clifford, εξηγώντας ότι δεν θα παρουσιαστεί στο Δικαστήριο, καθώς αν έκανε κάτι τέτοιο θα επέτρεπε σε ένα νομικό δικαστήριο να κρίνει βασική επιστημονική έρευνα. Έγραψε:

 

"Τα επιστημονικά αντικείμενα μπορούν να ξεκαθαριστούν από παρατεταμένες, ευσυνείδητες, καλές τη πίστη παρατηρήσεις σε φιλικές ανταλλαγές απόψεων, ποτέ με προσφυγές σε δικαστήρια... Το δικαίωμα του ανθρώπου να γνωρίζει, να μαθαίνει, να ερευνά, να κάνει καλή τη πίστη λάθη, να διερευνά τα ανθρώπινα συναισθήματα πρέπει, με όλα τα μέσα, να είναι ασφαλή, αν η λέξη ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ πρόκειται να είναι ποτέ κάτι περισσότερο από κενό πολιτικό σύνθημα."

 

Επιπλέον, ο Reich βεβαίωνε, αν οι προσεκτικά επεξεργασμένες και δημοσιευμένες ανακαλύψεις του

 

"...για μια περίοδο μεγαλύτερη των 30 χρόνων δεν μπορεί να πείσει την διεύθυνση, ή δεν μπορεί να πείσει καμιά άλλη διεύθυνση για την αληθινή φύση της ανακάλυψης της Βιοενέργειας, καμιά δίκη σε κανένα δικαστήριο δεν θα βοηθήσει ποτέ να γίνει κάτι τέτοιο. Επομένως, υποστηρίζω, στο όνομα της αλήθειας και της δικαιοσύνης ότι δεν θα εμφανιστώ στο δικαστήριο ως "κατηγορούμενος" ενάντια σ' έναν ενάγων που η μήνυσή του και μόνο έχει ήδη δείξει την άγνοιά του στα θέματα των φυσικών επιστημών."

 

Ο δικαστής Clifford δεν δέχτηκε την επιστολή του Reich σαν έγκυρη νόμιμη ανταπόκριση και στις 19 του Μάρτη του 1954, μια απόφαση ασφαλιστικών μέτρων εκδόθηκε σαν να μην είχε απαντήσει ποτέ ο Reich. Αλλά τα ίδια τα ασφαλιστικά μέτρα ήταν πιο αυστηρά απ' ότι η ίδια η μήνυση:

 

 • διέταζε να καταστραφούν οι συσσωρευτές οργόνης και τα εξαρτήματά τους.

 • διέταζε όλα τα υλικά που περιέχουν οδηγίες για τη χρήση των συσσωρευτών να καταστραφούν.

 • απαγόρευε μια λίστα βιβλίων του Reich που περιελάμβαναν αποσπάσματα για την οργόνη, μέχρι όλες οι αναφορές να αφαιρεθούν.

 

Μετά το αρχικό σοκ, ο Reich συνέχισε τις έρευνές του, ταξιδεύοντας στην Αριζόνα για να δοκιμάσει τον νεφοδιαλυτή στο ξηρό περιβάλλον της ερήμου. Ενώ βρισκόταν εκεί και χωρίς να το γνωρίζει, ένας από τους φοιτητές του Reich - ο Dr. Michael Silvert - μετέφερε ένα φορτίο συσσωρευτών και βιβλίων από το Rangeley στη Νέα Υόρκη, μια άμεση παραβίαση των ασφαλιστικών μέτρων.

 

peter reich 47

 

Σαν αποτέλεσμα, η FDA κατηγόρησε τον Reich και τον Silvert για εγκληματική περιφρόνηση δικαστηρίου. Ακολούθησε μια πρόχειρη δίκη, και οι δύο άντρες βρέθηκαν ένοχοι στις 7 Μάη του 1956. Ο Reich καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκισης στις ομοσπονδιακές φυλακές και ο Silvert σε ένα χρόνο και μία ημέρα. Στο Ίδρυμα Wilhelm Reich - που ιδρύθηκε στο Maine το 1949 από φοιτητές και φίλους για να διασώσουν τα Αρχεία του Reich και να ασφαλίσουν το μέλλον της ανακάλυψης της Κοσμικής Βιοενέργειας - επιβλήθηκε πρόστιμο 10.000$.

 

Ενώ ο Reich έκανε έφεση στην ποινή του, η κυβέρνηση φρόντισε για την καταστροφή των συσσωρευτών και των βιβλίων. Στο Maine, αρκετά κουτιά με κείμενα κάηκαν και συσσωρευτές και εξαρτήματά τους είτε καταστράφηκαν είτε διαλύθηκαν. Στη Νέα Υόρκη, στις 23 Αυγούστου του 1956, η FDA επέβλεψε το κάψιμο αρκετών τόνων εκδόσεων του Reich σε έναν κλίβανο σκουπιδιών της πόλης, ανάμεσα στις οποίες ήταν και τίτλοι που έπρεπε μόνο να έχουν απαγορευτεί. Ανάμεσα στα αντικείμενα που κάηκαν ήταν:

 

 • Orgone Energy Bulletin (12,189 αντίτυπα)

 • International Journal of Sex Economy and Orgone Research (6,261 αντίτυπα)

 • Emotional Plague Versus Orgone Biophysics (2,900 αντίτυπα)

 • Annals of the Orgone Institute (2,976 αντίτυπα)

 • The Oranur Experiment (872 αντίτυπα)

 • Η ανάλυση του χαρακτήρα

 • Κοσμική Υπέρθεση

 • Αιθέρας, Θεός και Διάβολος

 • Άκου Ανθρωπάκο

 • Άνθρωποι σε μπελάδες

 • Η Βιοπάθεια του Καρκίνου

 • Η Λειτουργία του Οργασμού

 • Η Μαζική Ψυχολογία του Οργασμού

 • Η Δολοφονία του Χριστού

 • Η Σεξουαλική Επανάσταση

 

Η καταστροφή της σχετικής φιλολογίας αποτελεί ένα από τα πιο αποτρόπαια παραδείγματα λογοκρισίας στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών.

 

Στις 8 Μάρτη του 1957, ο Reich έγραψε την Διαθήκη του. Ανάμεσα στις διατάξεις της ήταν η ίδρυση του The Wilhelm Reich Infant Trust Fund ώς το νομικό πρόσωπο με την υποχρέωση να λειτουργήσει το Orgonon σαν Μουσείο Wilhelm Reich προστατεύοντας, διασώζοντας και διαδίδοντας την επιστημονική του κληρονομιά στις μελλοντικές γενιές και διαφυλάσσοντας τα Αρχεία του Reich, τα οποία ήρθαν στη δημοσιότητα 50 χρόνια από τον θάνατό του, το Νοέμβρη του 2007.

 

silipsi

 

Όλες οι προσφυγές απορρίφθηκαν και στις 12 Μάρτη του 1957 - δύο βδομάδες πριν από τα 60ά του γενέθλια - ο Wilhelm Reich φυλακίστηκε προσωρινά στην Ομοσπονδιακή Φυλακή Danbury στο Connecticut. Στις 22 Μάρτη τον πήγαν στην Ομοσπονδιακή Φυλακή στο Lewisburg της Pennsylvania. Εκεί πέθανε, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, στις 3 Νοέμβρη του 1957 και κάηκε στο Orgonon.

 

orgonon