Χρήστος Πεχλιβάνης: Το αντανακλαστικό του οργασμού στη μουσική έκφραση

 

 

Αγαπητοί φίλοι, μοιράζομαι αυτό το βίντεο από τη γνωστή ταινία “Shine” επειδή πιστεύω ότι υπάρχουν μερικά στοιχεία σε αυτό που θα μπορούσαν να συσχετιστούν με την Οργονομία. Για όσους δεν έχουν παρακολουθήσει τη συγκεκριμένη ταινία, πρόκειται για την αληθινή ιστορία ενός ταλαντούχου νεαρού και αργότερα διάσημου πιανίστα, David Helfgott, του οποίου ο πατέρας ήταν πολύ αυταρχικός και βίαιος, προσπαθώντας να ελέγχει τις ζωές και την καριέρα των παιδιών του.

 

Σε αυτό το βίντεο θα παρακολουθήσετε μια εξαιρετική ερμηνεία του David στο έργο Κονσέρτο για Πιάνο Νο.3 του Ραχμάνινοφ. Κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης, ο David βιώνει κάτι πολύ κοντινό σε αυτό που ο Βίλχελμ Ράιχ ονόμασε "Αντανακλαστικό του Οργασμού" - Orgasm Reflex. Ο David παραδίνεται εντελώς στην μουσική έκφραση καθώς το σώμα του εκτελεί «από μόνο του» το κομμάτι. Αυτές οι σωματικές εκφράσεις κατά τη γνώμη μου είναι σχεδόν ταυτόσημες με τις εξωλεκτικές και ακούσιες εκφράσεις του σώματος που εμφανίζονται όταν το αντανακλαστικό του οργασμού λειτουργεί αβίαστα. Η κατάρρευσή του στο τέλος της εκτέλεσης πιθανόν να προήλθε λόγω μιας νευρομυϊκά συμπαθητικής* κρίσης, αφού τα τεράστια ενεργειακά ρεύματα που διέσχιζαν το σώμα κατά την εκτέλεση, φαίνεται να διάλυσαν ξαφνικά και απότομα τη νευρομυϊκή του θωράκιση**. Λόγω της τραυματικής παιδικής ηλικίας που είχε από τις συνεχείς αυταρχικές και ακραίες συμπεριφορές του πατέρα του, η θωράκιση του David ήταν πολύ ισχυρή για να «δεκτεί» και να αντέξει τέτοια υψηλή και έντονη συναισθηματική κατάσταση.

 

Σχόλια και διαφορετικές απόψεις είναι ευπρόσδεκτα!

 

* Συμπαθητικό Νευρικό Σύστημα: Oι λειτουργίες του Αυτόνομου Νευρικού Συστήματος που σχετίζονται με το άγχος και τη συστολή.

 

** Θωράκιση: Tο σύνολο των στάσεων του χαρακτήρα που το άτομο δημιούργησε ως άμυνες για να προστατευτεί από την καταστολή (καταπίεση) των βασικών βιολογικών του συγκινήσεων (ορμών) – ηδονή, επιθυμία, άγχος, οργή, θλίψη – οι οποίες δεν μπόρεσαν να ικανοποιηθούν ολοκληρωτικά από το οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον, κυρίως κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής του ατόμου και στην περίοδο της εφηβείας. Η χαρακτηρολογική θωράκιση του ατόμου, συνδέεται ταυτόχρονα με αντίστοιχη μυϊκή θωράκιση.