Τί είναι το ΚΟΜΕΛ

Το Κέντρο Οργονομικών Μελετών (ΚΟΜΕΛ), μια άτυπη, μη-κερδοσκοπική ομάδα-δίκτυο, δημιουργήθηκε το 2010 από μελετητές της οργονομίας στην Ελλάδα & τη Κύπρο & λειτουργεί εργοδημοκρατικά μέσα από αντιαυταρχικές δομές.

 

Επιδιώκει να αποτελέσει μία πηγή ενημέρωσης σχετικά με ζητήματα οργονομίας, να προωθήσει τον οργονομικό-λειτουργικό τρόπο σκέψης στα κοινωνικά και επιστημονικά ζητήματα και να προχωρήσει ερευνητικά το επιστημονικό έργο του Βίλχελμ Ράιχ.

 

Η οπτική με την οποία αντιμετωπίζουμε την οργονομία, εμπνέεται από την εργοδημοκρατική διάθεση του ιδρυτή του Κέντρου Οργονομικών Ερευνών & Εκπαίδευσης (CORE), Peter Jones, καθώς και τον τρόπο που προσέγγισε και δίδαξε την οργονομία η κόρη του Βίλχελμ Ράιχ, Εύα Ράιχ. Θεωρούμε ότι η οργονομία είναι καθημερινό ζήτημα που μπορεί να απασχολήσει ερευνητικά κάθε ενδιαφερόμενο, ανεξάρτητα από το ακαδημαϊκό του υπόβαθρο. Ταυτόχρονα θεωρούμε ότι η οργονομία και ο οργονομικός-λειτουργικός τρόπος σκέψης πρέπει να γίνει κτήμα όσων αγωνίζονται για μια ελεύθερη, αυτορυθμιζόμενη κοινωνία. Ταυτόχρονα, είμαστε αντίθετοι τόσο στην μυστικοποίηση της οργονομίας από διάφορους εμπόρους όσο και στο κλείσιμό της στα “προστατευτικά” τείχη της ιατρικής οργονομικής κοινότητας.

 

Η δομή λειτουργίας του ΚΟΜΕΛ είναι ανοιχτή-δικτυακή. Σκοπός του δεν είναι να διαφυλάξει κάποια “οργονομική ορθοδοξία”, αλλά να αποτελέσει έναν χώρο διαλόγου για την οργονομία. Κάθε ένας που θέλει να συμμετέχει στο ΚΟΜΕΛ μπορεί να λειτουργεί σε κάποια από τις τοπικές ομάδες ή να φτιάξει μια δικιά του. Κάθε τοπική ομάδα διατηρεί την αυτονομία της, ενώ το ΚΟΜΕΛ αναλαμβάνει την ευθύνη μόνο για ότι είναι κοινή απόφαση όλων των ομάδων. Με δυο λόγια, προσκαλούμε όποιον ενδιαφέρεται να δουλέψει για την οργονομία και συμφωνεί με όσα αναφέρονται στη σύντομη αυτή παρουσίαση του ΚΟΜΕΛ, να εντάξει τις δραστηριότητές του σε αυτό, ώστε να αποτελέσει ένα δίκτυο που ενώνει πραγματικά όσους δραστηριοποιούνται στον χώρο της οργονομίας.

 

Για την πραγμάτωση των σκοπών του, το ΚΟΜΕΛ κεντρικά διατηρεί ιστοσελίδα και προχωράει σε έντυπες εκδόσεις ενημερωτικού και ερευνητικού χαρακτήρα, ενώ διαθέτει αποκεντρωμένη βιβλιοθήκη πάνω σε ζητήματα σχετικά με το αντικείμενό του και πραγματοποιεί ερευνητικά & εκπαιδευτικά προγράμματα πάνω σε οργονομικά ζητήματα. Ταυτόχρονα, επιδιώκει να έρθει σε επαφή και συνεργασία με ανάλογες κινήσεις και ινστιτούτα σε παγκόσμιο επίπεδο, σε μια προσπάθεια για τη συγκρότηση ενός διεθνούς δικτύου οργονομικών ερευνών.

 

Αν σας ενδιαφέρει να έρθετε σε επαφή με το ΚΟΜΕΛ, επικοινωνήστε μαζί μας!

 

Σημείωση:

 

Τα ανυπόγραφα κείμενα αυτού του ιστότοπου, εκφράζουν το ΚΟΜΕΛ. Εφόσον τα κείμενα έχουν όνομα συντάκτη, εκφράζουν την άποψη του συντάκτη τους και μόνο. Το ΚΟΜΕΛ δεν φέρει ευθύνη για τα ενυπόγραφα κείμενα και τα δημοσιεύει ακόμη και αν υπάρχουν διαφωνίες με αυτά.

 

Σημείωση σχετικά με πνευματικά δικαιώματα:

 

Το ΚΟΜΕΛ δεν διεκδικεί κανένα δικαίωμα για όσα δημοσιεύονται στον ιστότοπό του.